top of page

Hľadáte investora alebo banku? Aký je rozdiel medzi nimi a kto je pre vašu firmu vhodnejší?

Podnikáte a potrebujete dodatočné finančné zdroje, napr. na expanziu na nové trhy, na rozbeh výroby nového produktu, na uvedenie nového produktu alebo služby na trh, preklenutie nedostatku financií z dôvodu sezónnosti podnikania. Alebo sa ešte len chystáte podnikať a tiež potrebujete finančnú injekciu na rozbeh celej firmy.


Na ktorú finančnú inštitúciu sa obrátiť? U koho máte najväčšie šance?


V prvom rade si treba ujasniť, aký je rozdiel medzi bankou a investorom a v ich pohľade na možnosť vloženia ich prostriedkov do vašej firmy? Čo očakávajú oni?


V jednom sú zajedno: oba typy inštitúcií očakávajú vrátenie celej nimi investovanej sumy plus zisk (úrok alebo výnos), ktorého výška závisí od rizika, ktoré podstupujú pri investovaní do vašej firmy.

Porovnanie

Banka

Investor

Forma poskytnutia finančných prostriedkov

Úver

Priama investícia / vklad do spoločnosti

Zisk finančnej inštitúcie z poskytnutých prostriedkov

Úrok

Výnos (zakomponovaný v sume inkasovanej za predaj podielu)

Zobrazenie v účtovníctve

​Zvýšenie položky “cudzie zdroje”, konkrétne “úvery”

Zvýšenie položky “vlastné imanie”

Ako sa finančné prostriedky vracajú finančnej inštitúcii

Splátky istiny v priebehu podnikania, počas úverového vzťahu

​Predaj podielu investora vo firme na konci investičného obdobia

​Vzťah

Uverová zmluva

Investičná zmluva

Riziko

Nižšie

Vyššie

Výnos pre finančnú inštitúciu

Nižší

Vyšší

Banka


Banka vám poskytne úver. Vy jej ho budete postupne v pravidelných intervaloch počas podnikania vracať vo forme splátok istiny. K tomu jej budete spolu s istinou platiť aj úrok, prostredníctvom ktorého banka zhodnocuje svoje prostriedky. Spolu teda banke platíte anuitnú splátku = istina + úrok. Banka zvyčajne požaduje od vás zábezpeku, na ktorú bude mať právo v prípade, že nebudete splácať úver (najčastejšie záložné právo na nehnuteľnosť). Toto všetko sa uvádza v úverovej zmluve.


Banka podstupuje menšie riziko ako investor, ide do menej rizikových projektov. Percento zhodnotenia investície, teda úrok, je nižšie ako výnos v prípade investora.


Hľadať finančné zdroje v banke je vhodnejšie pre už zabehnuté firmy, s určitou históriou, s výhľadom expanzie jej existujúcej činnosti, prípadne s potrebou preklenutia dočasného nedostatku finančných prostriedkov.

Investor


Investor vloží do vašej firmy investíciu. Vy ju nesplácate ako úver s úrokom banke. Investor však za svoju investíciu tiež niečo očakáva. Očakáva podiel vo vašej firme s určitým stupňom kontroly nad riadením vašej firmy. Výška jeho podielu vo vašej firme závisí od výšky investície (tá závisí od toho koľko vaša firma potrebuje) a hodnoty vašej firmy (prípadne budúceho cash flow firmy). Výška investície, podiely vo firme a iné podmienky vzťahu medzi investorom a súčasnými spoločníkmi alebo akcionármi vo firme sa spravidla definujú v investičnej zmluve.


A aby svoju investíciu investor zhodnotil, jedného dňa (v priemere približne o 5-7 rokov) chce svoj podiel vo vašej firme predať. (Komu ju predá závisí od typu investora a investície, o tom však v inom článku.) A to predať za takú sumu, v ktorej sa mu vráti jednak vložená investícia do vašej firmy a jednak jej zhodnotenie, resp. výnos, vyjadrený mierou výnosnosti (%) z investovanej sumy (v prípade banky je to úrok a úroková miera v %). Táto očakávaná miera výnosnosti je podstatne vyššia ako úroková miera v prípade úveru z banky, často krát niekoľkonásobne. To však je miera výnosnosti, ktorá je len očakávaná.


Nikde nie je napísané (ako je to v úverovej zmluve s bankou, ktorá určuje výšku úroku), že investor tento výnos z investície naozaj získa. Okrem toho mu firma nič v priebehu podnikania nespláca. Nič nie je zabezpečené ako v prípade banky. A to je to riziko, ktoré investor podstupuje. Je podstatne vyššie ako v prípade banky. Preto investor očakáva mieru výnosnosti podstatne vyššiu než banka.


Ak investor nevidí, že potenciál vašej firmy alebo projektu dokáže tento výnos “zabezpečiť” svojou úspešnosťou a tým aj ziskovosťou, finančné prostriedky vám neposkytne. Ak potenciál vo vašej firme vníma pozitívne a vidí v nej výnimočnosť a úspešnú budúcnosť, podpíše s vami investičnú zmluvu, v ktorej sa dohodnete okrem mnohých iných vecí a podmienok aj na forme exitu, teda spôsobe jeho výstupu z firmy (spôsobe predaja jeho podielu).


Až v momente exitu, investor zhodnotí svoju investíciu. V zmluve je definovaný spôsob exitu, avšak za koľko bude tento predaj realizovaný, je napísané “vo hviezdach.”


Hľadať finančné zdroje u investorov je vhodnejšie pre začínajúce firmy, s vysokým potenciálom rastu, pre firmy prichádzajúce na trh s niečím inovatívnym.



Kto sú a čo robia Sociálni inovátori

Video Web Sociálni inovátori ako jediná organziácia na Slovensku prepájaja financujúce strany (predovšetkým etické banky a investorov) s riešiteľmi prospešnými pre našu spoločnosť. Spájajú sociáln

Čo je to Pitch alebo​ ako rýchlo zaujať investora?

Definícií je zopár, no v skratke si po týmto pojmom možno predstaviť krátku reč / prezentáciu, ktorou chcete niekoho o niečom presvedčiť. Najčastejšie sa s ňou možete stretnúť v situácii, keď majiteli

bottom of page